De strijd tegen de plastic soep – hoe jij kan bijdragen

Miljoenen vierkante kilometers plastic soep

Met een geschatte oppervlakte van 1.6 miljoen vierkante kilometer vormt de plastic soep een grote bedreiging voor mens en natuur. Door de aanwezigheid van onzichtbare micro-plastics zou de oppervlakte nog vele malen groter kunnen zijn, tot wel 15 miljoen(!) vierkante kilometer. Michiel Roscam Abbing, onderzoeker bij de Plastic Soup Foundation heeft het dan ook liever over een plastic ‘boullion’. Er zijn inmiddels zoveel deeltjes plastic dat het onmogelijk is om exact aan te geven wat de omvang van de soep precies is.

De grootste vervuiler binnen de plastic soep is de PET-fles. Kleine en grotere plastic flessen komen nog steeds het meest in de oceaan terecht. In Nederland alleen al verbruiken we per jaar meer dan 900 miljoen plastic flessen! Dat zijn er gemiddeld 52 per persoon. Nu is de Ocean Cleanup van Boyan Slat erin geslaagd om systemen te ontwikkelen die de komende jaren het plastic in de oceaan gaan verzamelen. The Ocean Cleanup streeft ernaar om uiteindelijk 90% van het plastic uit de zee te verwijderen.

sea, turtle, diving

De herbruikbare fles als onderdeel van de oplossing

Vanaf juli 2021 zal er in Nederland statiegeld worden geheven op plastic flessjes ter bevordering van hergebruik en het bewustzijn rondom plasticgebruik. Als alternatief op het betalen van de heffing en het kopen van plastic in het algemeen, gebruiken steeds meer mensen al een herbruikbare fles. De herbruikbare fles is inmiddels een echt item geworden met voor ieder wat wils, van hippe designs tot rustige kleuren. De herbruikbare fles is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Wat kan ik doen om positief bij te dragen?

  • Schaf een herbruikbare fles aan! Zo hoef je geen losse flesjes meer te kopen en heb je altijd drinken bij de hand. Ook nog eens heel goed voor de portemonnee.
  • Voorkom het gebruik van plastic tasjes als je gaat winkelen. Zorg dat je enkele herbruikbare tassen hebt die je steeds opnieuw meeneemt.
  • Scheid je plastic afval. Het los verzamelen van plastic is nog geen waterdichte oplossing maar draagt zéker bij. Liever een positieve invloed dan niets, toch?
  • Gebruik geen rietjes meer. Niet alleen ter vermindering van plastic afval, er bestaat ook een kans dat je met het drinken door rietjes zelf micro-plastics binnenkrijgt.
  • Gebruik een herbruikbare koffiebeker op het werk! Dat scheelt een boel plastic of papieren bekertjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *